SKULPTURPARK VADSTENA FOLKETSPARK KROGARÄNGA

WORKSHOP MED ÖVERNATNING I TÄLTKÅTAN AUGUSTI 2019


Sista augustidagen

Den sista dagen i den sista sommarmånaden, augusti, visade sig vara en riktigt fin dag i Krogaränga. Där sammanstrålade gäng nummer 2 av ArtCamp: Maria Segersäll, Per Josefsson och Eva Fornåå. Hasti Radpoor uteblev från träffen denna gång.


Efter att gänget lärt känna varandra lite fick de en rundtur i parken av guiden och konstnären Linn Carlehed. Hon berättade om parkens historia och om konstverken som redan pryder parken. Man stannar till vid varje verk och får sig förutom en presentation om upphovsmakaren lite bakgrund.


- Olav Lundes verk heter “Fika med aliens” och speglar nyfikenhet och öppenhet.  

Och på tal om ämnet kommer Ida Olai på att även folkparken har haft ett jobb- och språkutbyte med nyanlända. "Odla” har varit ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen i Motala och Folkuniversitetet och under sex månader har deltagarna arbetstränat och tränat på sin svenska. De är också en del av projektet ArtCamp.

- Vi har haft ett integrationsprojekt här med människor från Somalia och Syrien. De har varit parkarbetare och fastighetsskötare i sina länder och de har under under sommaren varit här och renoverat. De har bland annat målat och bytt plankor samtidigt som de har lärt sig prata svenska. Det är ett kul sätt att samarbeta på, säger Ida.


Vid Sissi Westerbergs uppstår diskussion då det visar sig att konstverket inte är först det många trodde. Sissi vill sätta fingret på att hälften av befolkningen inte förväntas att kissa just där nöden sätter in. Skulpturen är en kisstråle, kvinnlig sådan.

- Sissi undersöker känsliga saker och i det här fallet kvinnligt kissande. Hon berör tabun, säger Linn och fortsätter:

- Det går att interagera med konsten. Den här skulpturen har blivit poppis att ta selfie vid.    

Guidningen avslutas med promenad runt om i parken, även i den mer skogiga delen av den. Tanken är att de ska hitta den optimala platsen att placera sitt verk på.

Och visst kommer tankarna igång.  Eva Fornåå, Per Josefsson och Maria Segersäll sätter sig ner vid en bänk under en stor ek. Diskussioner uppstår. Olika åsikter luftas. De pratar och bollar idéer och upptäcker likheter med varandra, hur deras respektive konstnärskap hittar beröringspunkter hos varandra. De pratar om konstens budskap. Och allt annat också, denna sista augustidag. När de kryper in i kåtan för att sova för natten vaknar de upp till hösten. /Sanna Högberg